Analiza

EU nije stvorema ZA nešto, već PROTIV nečega !

05.03.2017. 12:16, Okreće li EU u politiku više brzina? Što to znači za Hrvatsku?

Projekt EU koji je počeo kao tržišna zajednica,  a sa nikad javno izrečenom, ali sa uvijek tako zamišljenim krajem da se pretvori u USE (SDE), to jest Sjedinjene Države Europe, dospjela je u neku vrstu 'slijepe ulice'. To danas shvataju i na određeni način su priznali i oni koji su donedavno govorili da je status quo u redu, i da treba samo pojačati napore ka jačanju ingerencije EU na svim poljima, negirajući suverenost država članica, na putu ka stvaranju SDE i Vlade SDE-a.

Prvobitni 'projektanti' EU-a, vjerojatno imajući u primisli stvaranje pandana SAD-u na europskom tlu, sa nakanom da s ekasnije čak stvori neka jedinstvena svjetska država, sa jednistvenom svjetskom Vladom, smetnuli su sa uma da postoje bitne razlike u povijesti stvaranja SAD-a i u povijesti nastajanja i stvaranja europskih država. SAD su nastale kao težnja, grubo rečeno, otpadnika iz različitih zemalja, kojima vlastita zemlja nije značila ništa više od mjesta rođenja, i koji su pošli da sebi stvore novi i bolji život, pa su tijekom tih pregnuća, bez obzira na porijeklo, postali Amerikancima. Povijest svih europskih država ne počinje činom stvaranja EU-a, kao što povijest SAD-a počinje činom doseljavanja u Sjevernu Ameriku, već imaju dugu povijesnu, kulturnu, jezičku, vjersku, društveno političku i nacionalnu baštinu.

Zanemarujući tu povijesnu baštinu, zagovornici stvaranja SDE, su doduše krenuli oprezno, prvo sa stvaranjem trgovinskih zajednica, no vremenom su koristeći sva sredstva modernog doba za indoktrinaciju građana Europe sa idejom EU, kao što su mediji, 'potkupljena' politička elita, pa čak i prividno demokratske metode, kao što su naprimjer referendumi, koji su se ponegdje čak ponavljali sve dok se nije polučio željeni rezultat, ili pri čemu su se, kao u nas, čak mijenjali i ustavne odredbe o valjanosti referenduma, sve dok se nije postiglo da EU ima 28 članica, sa namjerom da se i dalje širi na prema istoku Europe.

Paralelno sa procesom povećanja broja članica EU, odvijao se i proces sve već birokratizacije, i otvorenog posezanja EU elite/birokracije prema umanjivanju suverenosti država, nametajući sve veći stupanj ograničavanja prava država članica da upravljaju svojom državom, putem "usklađivanja" sa tobožnjim EU "stečevinama" i direktivama, koje su po snazi IZNAD državnih, domaćih zakona. To je određeno vrijeme funkcioniralo, najviše zahvaljujući 'korumpiranosti' domaćih političara, medijske demagogije i stalne demagoške indoktrinacije da se ISPLATI biti u EU, jer je to ogromno tržište, i jer donosi novčanu korist kroz mogućnost korištenja europskih fondova.

No kako se povečavao broj država članica EU tako se vremenom i postupno počelo pokazivati da se sve više zemalja ne miri sa činjenicom da gube sve više od svoje suverenosti, i da se sve više moraju pokoravati EU direktivama. Brexit, Mađarska, Poljska, Grčka, Španjolska, Slovačka, Francuska, itd. su zemlje u kojima se sve više čuju glasovi nezadovoljstva sadanjim stanjem i "vođenjem" poslova EU. Prisiljavajući zemlje da se čak po cijenu vlastite štete pokoravaju EU direktivima, kao što su naprimjer bojkotiranja gospodarske suradnje sa nekim zemljama van EU, zabrana donošenja određenih zakona bez odobrenja EU, i tome slično, počinje se u država članicama dizati glas nezadovoljstva s EU. I to je zaprvao natjeralo čelnike EU-a da sada predlažu sastanak u Rimu, radi dogovora o budućnosti EU-a u pet mogućih varijanti.

Budući da se Hrvatska učlanila u EU nakon 'prevarantskog' referenduma, jer je samo 43,51 % birača izašlo na referendum, od čega je ZA glasovalo 66,27%, što znači da se svega oko 25 % Hrvata sa pravom glasa izjasnilo za ulazak u EU, te što se nakon ovih godina članstva u EU nije pokazalo da su ispunjena očekivanja glede koristi od članstva, mada političari uporno pokušavaju prodavati "rog za svijeću" da nam BEZ EU NEMA ŽIVOTA, jasno je da je veoma važno da se Hrvatska opredjeli kakvu budućnost EU-a želi.

Bilo da se hrvatska politika opredijeli za neku od pet predloženih varijanti daljeg razvoja EU-a, bili da predloži neko svoje inovativno rješenje toga pitanja, što je manje vjejrojatno, čini se da bi za Hrvatsku, a i za sve članice EU-a (sem možda samo za Njemačke), bilo najbolje da budućnost EU krene u tom smjeru da ona postane samo zajedničko tržište na kome među zemljama članicama nema nikakovih polkitičkih, gospodarskih, carinskih i zakonskih prepreka za slobodno odvijanje trgovine robama i uslugama. A EU preporuke i "stečevine" mogu postojati, ali samo kao preporuke, a nikako kao obveze koje se moraju uvoditi u vlastitm zemljama, pogotovu ne mogu nikakavi EU zakoni, propisi ili preporuke biti IZNAD nacionalnih Zakona, donijetih u parlamentima pojedinih zemalja. Kako reče jednom netko u hrvatskom Saboru, iznad hrvatskog Sabora su samo hrvatski narod i Bog ! Svijet je pino veći od same EU, i Hrvatska treba sebe pronaći u tom svijetu, a ne samo u EU-u.

Valja konačno shvatiti da se EU nije stvorila radi pomoći manje razvijenim zemljama, pogotovu ne radi pomoći Hrvatskoj, već radi povećanja probitka najrazvijenih zemalja EU, i u zajednici sa NATO-om, radi suprostavljanja Rusiji, unatoč tome što, naprimjer, Njemačka zabranjujući nama izvoz mandarina u Rusiju, sam ostvrauju ogromnu trgovinsku razmjenu sa tom istom Rusijom. EU nije stvorena ZA TO da nam abude bolje, već PROTIV toga da nama i sličnima bude bolje. Tko nakon 26 godina samostalne Hrvatske još nije shvatio da nama ni svijet, ni EU ne misli dobro, već nas samo želi iskorištavati, taj teško da razumije što se djelatno odigrava u današnjem svijetu. Na žalost čak i znalac poput admirala Domazet Loše, uzalud pokušava ljudima predočiti geopolitička kretanja i zbivanja, naši mediji i naš Sabor više vjeruju "nevjerojatnim" i veoma pohvalnim tiradama o tome koliko koristi imamo od EU, premijera Plenkovića. A to da je jedna od mogućih varijanta budućnosti EU bude scenarij "sa više brzina", samo potvrđuje da EU čelnici ne žele  da njihov konforni položaj stjecanja enormnih profita na račun manje razvijenih država EU, bude poremećen, nedajbože brzim razvojem tih zemalja, koje bi im postali ozbiljna konkurencija. Sapienti sat !

5

Laci

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (4)


Respektira (3): Zakej, plotto, bereza


Slaže se (1): mihael


Komentari (32)


gotovo ravna sići za koju su prodane.Glavno da je ekipa koja ih je prodala budzašto,imala otvorene račune na offshore oazama,koje su im osigurali mentori sa zapada.Dakle,problem je u ovom monstruoznom ekonomskom modelu ,a lokalni lopovi i kriminalci plotto 0 0 0


koji su odradili posao za mentore su samo posljedica,a ne uzrok. plotto 0 0 0


Neoliberalni korporativni fašizam je izvorište svega pokvarenog, jer je on sam do krajnosti pokvareni kvaziekonomski sustav. Štp veći profit, eliminacija moguće konkurencije, korupcija i pljačka su modus vivendi toga sustava. Laci 0 0 0


@viewer "@bereza, s većinom tvojih kemntara se slažem, međutim ovo s bankama NIKAD nebi funkcioniralo..." - Moram priznati da mi taj komentar nije baš jasan. Ja sam želio reći da je Hrvatska sama krivac za sadašnje stanje u bankarstvu, a ne EU. bereza 0 0 0


pa bereza, tebi Hrvatskoj nitko nije kriv ni za što, već j u vijek sam kriva za sve. Možda čak i za Vukovar ? Laci 0 0 0