Analiza

Vlahi Orepiću nije ovo prvi puta da kritizira ovaj sastav Ustavnog suda i način izbora ustavnih sudaca. No, ovaj puta to je učinio s pozicije ministra unutrašnjih poslova što je izazvalo niz reakcija među našim političarima i u javnosti. I dok ga većina političara osuđuje, jer kakav je to ministar koji napada Ustavni sud, javnost je podijeljena, pomalo zatečena njegovim neuobičajenim istupom.

Svi koji imalo prate zbivanja u Hrvatskoj znaju za aferu s lažnim predstavljanjem Davorina Mlakara u Austriji. Znali su to i zastupnici HDZ-a i SDP-a, prvo kada su uobičajenom političkom trgovinom usuglasili popis budućih ustavnih sudaca, a zatim i kada su u Saboru digli ruke za Davorina Mlakara. Nikome to nije smetalo. Malo se, ali žestoko pisalo po medijima, ali političke reakcije nije bilo. Kada danas kritiziraju Orepića, gotovo nitko ne spominje što se u stvari dogodilo. Pa, podsjetimo se (izvor citata su Vijesti HRT).

Nakon otkrića afere  Davorin je Mlakar novinaru HRT-a priznao: „Tražili su da se prijavimo na šalteru. Mi smo rekli da nemamo dokumente kod sebe jer smo ih ostavili u autu. Predstavio sam se kao Gordan Dolović.“  Nije li ovo dovoljno? Nije li zbog toga njegov izbor za ustavnog suca i više nego upitan? To, međutim, nije sve. Na sastanku koji se tada održao u banci, a kojem su prisustvovali i Josip Vresk i Danijel Ropuš, vođen je zapisnik u kojem piše: „Zajedno s Mlakarom spremni su u korist banke utjecati na postupke koji su u tijeku: Šimuni, Expandens i Slavonska banka te se tako oprati u ovom slučaju.“ Dakle, sada imamo ustavnog suca koji je prodao svoju domovinu za interese austrijske privatne banke!

Ali ima toga još.U lipnju i srpnju 2007. u tri sam navrata predao ukupno 630.000 eura hrvatskim državljanima Ropušu, Mlakaru i Vresku u zamjenu za rješavanje problema prenamjene zemljišta u Šimunima iz poljoprivrednog u građevinsko turističko“, izjavio je policiji Austrijanac Alex Kropiunig. Da su sva trojica primili novac, policiji je priznao i Danijel Ropuš. „Pri trećem susretu s Kropiunigom u Hrvatskoj bili smo prisutni sva trojica. Dakle Davorin Mlakar, Josip Vresk i ja“, potpisao je Ropuš u zapisniku. I eto,na koncu smo došli i do koruptivnog djelovanja.

Naš DORH se još u kolovozu na kritike branio izjavom da obavlja izvide. Sada je prosinac, reakcija još nema. Ustavni sud se istovremeno branio da nije primio nikakve službene informacije. Pa što je onda preostalo ministru Orepiću? Gledati kako se ništa ne pokreće? Praviti se slijepim pokraj zdravih očiju? Orepić je zato odlučio djelovati i imao je nekoliko mogućnosti. Mogao je, na primjer, iz protesta dati ostavku što bi sigurno oduševilo ustavnog suca Mlakara. Isto tako mogao je policiji naložiti istragu što bi dovelo do rafalne paljbe na ministra koji se usudio pokretati politički progon jednog ustavnog suca. On se pak odlučio javnim istupom upozoriti da slučaj Davorina Mlakara nije riješen. Pri tome je njegova pozicija ministra unutrašnjih poslova dala dodatnu težinu njegovom istupu te osigurala da se okolnosti sramotnog izbora tek tako ne zaborave.

Je li Orepić možda pretjerao? Iz gore navedenih izjava vidljivo je da nije. U Ustavnom sudu Republike Hrvatske sjedi ustavni sudac koji se po vlastitom priznanju lažno predstavljao, a postoji opravdana sumnja da je djelovao protiv interesa iste te Republike u čijem Ustavnom sudu danas donosi odluke o ustavnosti zakona i odluka ostalih sudova. Ako to nije ugroza nacionalne sigurnosti, ja ne znam što jest! A kakva je šteta nanesena ugledu Hrvatske u Austriji neću niti spominjati. Hrvatski ustavni sudac priveden pod sumnjom za primanje mita. Krasno. Lijepa reklama za vjerodostojnost našeg pravosuđa. To što Ustavni sud nije u biti dio pravosudnog aparata većina ljudi i tako ne zna. Sud je sud.

Teza da je Orepić uznemirio javnost ne stoji. Naime, javnost je već otprije znala za ovu aferu i njene najpikantnije detalje, a Orepić je samo sve to nazvao pravim imenom. Javnost se ionako nije uznemirila, osim trolova po internetskim portalima. Uznemirili su se, međutim, i mnogi političari, i premijer. On kao noj zabada glavu u pijesak. Istina je da je slučaj Mlakar naslijedio od svojega prethodnika, no njegovo ponašanje zabrinjava. Možda se varam. Možda u tajnosti kuje neki plan da se riješi utega zvanog Mlakar pa mu sada Orepić kvari koncepciju. Nadam se. Ali nekako ne vjerujem.

Je li Orepić umjesto javnog istupa, trebao u tišini raditi na popravljanju zatečenog stanja? Pitanje je, je li realno očekivati da će u našem sustavu, premreženom kojekakvim interesima ministar doći u poziciju da nešto konkretno učini bez dovoljne potpore javnosti. Naime, može se očekivati da bi u pokušaju tihe istrage protiv Mlakara, došlo do jake unutrašnje opstrukcije koja bi bila potpomognuta medijskom harangom. To je koncept koji je u zadnje vrijeme viđen već nekoliko puta i Orepić ga je pokušao izbjeći. Jak medijski istup senzibilizirao je dio javnosti i podsjetio je na ovaj slučaj, koji je već pomalo odlazio u zaborav. Tek je sada vrijeme za drugi dio akcije, jer teško će biti braniti čovjeka kao što je Mlakar.

 „Car je gol!“, uzviknuo je onaj dječak u Andersenovoj bajci i time potaknuo svjetinu da prestane zatvarati oči pred činjenicom da je car uistinu gol. Možda nakon Orepićevog istupa i naši političari konačno progledaju. Nadam se. Ali sumnjam. Možda, ako i javnost obavi svoj dio posla.

Interakcija

 
UČINIO -> 327 75 8 453
PRIMIO <- 296 60 24 664

Dostignuća

Vingd 396.00
Bodovi 160.6
Prijedlozi 3 11.00
Analize 41 380.00
Ankete 206

Ocjene (20)


Komentari (33)


intervju je bio "glas vapijućeg u pustinji", radi stvaranja društvene klime prekida sa toleriranjem korupcionaptva, gluposti, oportunizma, toleriranja klijentelizma, ...., pri čemu j eizbor Mlakara egzemplarni primjer svega toga. Laci 0 0 0


Egzemplarni primjer je i ustavni sudac za koga se tvrdilo da je silovao muslimanku,a što se pokazalo kao notorna krivotvorina i laž,a u tome je orkestrirano učestvovoalo od novinara do političara dosta njih.Hasanbeg,a koji je čak ovlašten npr HAVCu RepopeR 0 0 0


izazvao je anti-histeriju potpuno suprotnog predznaka gdje je u medijima optužen kao fašist.Zamislimo da je Hasanbeg min.policije i da propitkuje(osnovano ili ne)funkcioniranje njemu nepoćudnih institucija/ljudi.To bi bilo prepoznato kao državni udar RepopeR 0 0 0


Dakle, samo je stvar kome su, na koji način i s kakvim ciljevima skloni mediji.Znamo već desetljećima da se neke stvari namjerno prešute,neke namjerno napuhuju,izvrću,uvijek s dvostrukim i licemjernim kriterijima.Tako su ustavnopravnom stručnjaku RepopeR 0 0 0


stavili usta i trubili kako za njega novac nije imovina,iskrivljavali to od nemila do nedraga i besmisla,a od zastavnika Orepića naprave medijsku zvijezdu( https://goo.gl/TKNy0K ).Mrvica medijske pismenosti otklonila bi takvu lakoću takvih krajnosti. RepopeR 0 1 0