Analiza

Bolje pametno ikad nego nikad. ali....što se tiče stranke PAMETNO...neznam?

14.10.2015. 14:13, Nakon chata: Hoće li birači prepoznati program i viziju stranke Pametno? Kakve su im šanse?

Pojava na javnoj političkoj sceni Marijane Puljak i stranke PAMETNO je u ovoj našoj "suši" autentičnih i vjerodostojnih političkih opcija dobrodošla pojava, pogotovo što se radi o suradnici EIZ-a (Ekonomski Institut Zagreb), i o navodno četrdesetak stručnjaka iz različitih oblasti društveno-gospodarskog života. Jer nakon 25 godina  HDZ i SDP su opcije koje, za svakoga tko razložno razmišlja,  više ne "drže vodu" kao opcije za  koje bi trebalo glasovati.

Ono što je pak najgore kod obje ove stranke je činjenica da 25 godina nisu smatrali da trebaju koristiti stručna znanja onih koji su u svojim strukama već postigli neke rezultate, već su se orijentirali na poslušnike i stranačko/partijske uhljebe kao kadar, s kojim su državu doveli do ruba provalje. I ne samo to. Obje su se ove stranke toliko "uplele" u mrežu korupcije i zloporabe funkcija, da sve i da njihovo rukovodstvo želi, a očito ne želi, ne mogu se više osloboditi iz mreže ovisnosti od onih kojima su oni činili usluge, i koji su njima činili usluge.

Ni sa jednom od ove dvije stranke/partije, Hrvatska ne može napred, već može samo još više zaglibiti u "močvari" zaduženosti, korupcije i pljački "sve po zakonu", te izloženosti zemlji stranim gospodarima svih vrsta, boja i namjera.

U toj situaciji postojanje MOSTA i sada novoosnovane stranke PAMETNO, pruža neku minimalnu nadu da će građani glasači konačno odustati od apstinencije glede izlaska na izbore, te iskoristiti šansu da glasuju za nešto novo, svježe i obećavajuće. Ovi "etablirani" i "veliki" su do sada obećavali svašta, a izvršavali ništa, pa bi bilo logično da im se ne vjeruje više previše.

Ono što mi se u programu PAMETNO čini kao nedostatak je premalo konkretnih podataka o tome kako bi izgledalo naše gospodarstvo nakon što bi se realizirali njihovi prijedlozi. Znam da je teško takvo što unaprijed reći, ali pročitavši cijeli program PAMETNO, učinilo mi se da je u njemu previše općih mjesta, kao naprimjer:-"treba koristiti vlastite resurse", -"više koristiti IC tehnologije", - "više ulaganja u školstvo", itd...itd...., a nigdje ni riječi o naprimjer tome da ćemo "oživjeti" vlastitu drvnu industriju, a ne prodavati drvnu masu, nigdje riječi o oživljavanju tekstilne industrije, nigdje riječi o oživljavanju strojogradne i elektrostrojogradnje, nigdje riječi o supstituciji uvoza sa domaćim proizvodima, nigdje riječi o 'brendiranju' naših proizvoda prehranbene industrije, nigdje riječi o iskorištavanju vlastitog patentnog potencijala, itd... Naravno da država ne treba imati tvornicu namještaja, ali država može učiniti to da domaća tvornica namještaja može opstati i biti konkurentna onima vani. Talijanski i IKEA-in namještaj je bofl roba u usporedbi sa nekadašnjim Šavrićevim proizvodima, a mi smo se toga odrekli, pa ga ni program PAMETNO ne spominje. O bankama kojih nemamo takođe nema puno riječi u tom programu.

Sve u svemu, simpatična mi je pojava stranke PAMETNO, ali mislim da bi se trebali ozbiljno zamisliti nad tim, da li mogu privući birače sa općenitim  napomenama, koje i SDP i HDZ rado koriste u propagandne svrhe, bez da kroz konkretne primjere, o onome  što misle uraditi i objasne. Kako da, naprimjer, Končar opet ima 20 000 zaposlenika, da u Šavriću ne bude kinesko skladište igračaka već proizvodnja namještaja, da se u Prvomajskoj i Jedinstvu ponovno proizvode izvozni proizvodi za Nijemce, Ruse, itd...?

Sve u svemu, ima potrebe i mjesta i za MOST, i za PAMETNO, no bojim se da je premalo vremena da hrvatski narod shvati "o čemu se radi", te da konačno okrene "pilu naopako"! SDP i HDZ su nas već bezbroj puta "slagali", najmanje dobro što bi mogli učiniti je to da pustimo sada da nas MOST i PAMETNO  takođe možda slažu, u što ne vjerujem, ali samo prvi i posljednji put, a ne kao ovi, cijelih 25 godina!

5

Laci

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (2)


Respektira (1): iiks90


Slaže se (1): 5none5


Komentari (2)


U svojim prezentacijama jasno su naglasili kako su u program stavili samo ono za što imaju dokaze i provedene određene analize. Zato vjerojatno nema ovih tema koje ste naveli u analizi. Isto tako naglašavaju da im se pridruže svi koji znaju više iiks90 0 0 0


o određenoj temi kako bi dopunili program. Isto tako slažem se da bi trebali napraviti analizu programa i prezentirati gospodarsko stanje nakon provedbe reformi kroz određene parametre. Ali to bi trebali tražiti od svih stranaka. iiks90 0 0 0