Analiza

Bogu hvala da ih nema 200 !

03.04.2017. 14:38, Je li 'Lex Todorić' pravi odgovor države na krizu u Agrokoru?

Možda je bilo pretjerano i "zločesto" kada se tvrdilo da je Franjo Tuđman zamislio novu, neovisnu Hrvatsku kao leno 200 obitelji koje će on odabrati, pri čemu u feudalizmu to znači zemljišno dobro što ga vladar ili velikaš podjeljuje vazalu uz uvjet da primatelj izvršava određene obveze prema davatelju (feud), ili po drugoj definiciji je » leno • imenica koja znači: Zemlja ili imanje koje su u Srednjem veku vladari darivali svojim zaslužnim ratnicima (vazalima, kletvenicima) uz obavezu da im ovi budu verni i odani u službi (jedan od osnovnih pojmova srednjovekovnog društvenog uređenja-feud). Tvrdilo se da je njegova zamisao bila da će ovi preko noći obogaćeni potom početi misliti o tome kako da se pobrinu i za ostale u Hrvatskoj, posebno za "stoku sitnih zuba".

Todorić je, sad je to kristalno jasno, bio jedan od tih "odabranih", kojih srećom nije bilo 200 već možda kojih dvadesetak, inače bi sada cijela Hrvatska "marširala s "gaćama na štapu". Nije nimalo čudno da je Franjo Tuđman možda čak i razmišljao na takav naivan način, misleći da će oni kojima će se "omogućiti" da se obogate preko noći, na lak način, dobivajući u vlasništvo nizašto ono što su stotine i stotine tisuće Hrvata stvorili svojim rukama,svojim znanjem i svojim znojem, pobrinuti o tome da što veći broj Hrvata može svojim rukama i svojom "glavom" zaraditi za pristojan život sebi i svojoj obitelji. Čovjek o gospodarstvu, o ekonomiji, o novčarstvu nije imao više pojma od neke kumice sa Dolca, koja je prodajom na dolcu hranila svoju obitelj, djecu i unučad. Ali je Franjo Tuđman grdno pogriješio što je oko sebe skupio gomilu "domoljuba", koji su ga uvjeravali da je veliki vojskovođa, te da mu je zadatak pobijediti agresora, i stvoriti novu neovisnu Hrvatsku, a za to vrijeme oni će pobrinuti za sve ostalo. I kad je on u to povjerovao počelo je "čerupanje" Hrvatske od strane Todorića i njemu sličnih "domoljuba", koji su poput "hijena" odn. "šakala" nasrnuli na Hrvatsku, i dok su dečki bili na bojišnicama počeli, a nakon njihovog povratkla sa bojišnica završili posao prisvajanja onoga što im ni po kojoj logici nije pripadalo. Povratnici sa bojišnica ne nalazeći više svoja radna mjesta, svoja poduzeća, bili smireni preranim umirovljenjima, a "ulice su se napunile" s onima koji su "nogirani" iz uništenih poduzeća. I počela je era vladavine novostvorenih tajkuna, od kojih većina nije znala što uraditi sa onim što su dobili, pa su pobrinuvši se za svoje osobne račune, pustili da propadne sve što su dobili. Kutle će u hrvatskoj povijesti ostati "svijetli" primjer toga kada nekome daš nešto, a on nije dostojan toga da to dobi.

Todorić je bio lukaviji i "pametniji" od Kutlea, pa je potiho i polako grabio sve do čega j emogao doći uz pomoć političkih sponzora, i izuzećem od toga da zakoni RH važe i za njega, kao i za sve ostale. Posjede, tvrtke, kredite i privilegije je dobivao "gratis", obveze prema državi i dobavljačima mogao je NE izvršavati godinama, jer ga nitko nije kontrolirao  "kako BOg zapovijeda", već kako "tatek" zapovjeda". Todorić je mogao poslovati kako su sem njega mogla poslovati samo još nekoliko "sposobnih" poduzetnika. Ostali naivci koji su povjerjovali  da je u Hrvatskoj počela era kompetitivnog i slobodnog poduzetništva, mogli su samo "skupljati mrvice" sa hrvatskog gospopdarskog stola, preživljavati ili propadati, bez da za njih netko brine.

No desio se u Hrvatskoj i jedan Pevec, koji je uspješno poslovao i rastao. Ne vjejrujem d aje do imovine došao na nepošteniji nečin od Todorića, ali je jednog momenta nekom zasmetao. Otjeran je u stečaj, razvlašćen, ostao je bez svoje imovine, i pod stečajnim upraviteljem je Pevec opet oživio, i posluje uspješno, djelatnici nisu na ulici, police su pune robe. Sve ostalo u svezi Peveca je samo "tehničko pitanje". Nitkom nije pala na pamet formulacija da je Pevec "sistemski" važan.

I desi se Agrokor ! Zapravo recimo otvoreno desilo se da je postalo javno poznato ono, što se smijelo samo tiho govoriti, desilo se da je postalo jasno da je Car (Todorić) gol ! I umjesto da se primjeni oprobana formula iz Peveca, da se Todorić izvlasti, da se proglasi stečaj Agrokora, i da se Todorićeva "mafijaška" ekipa zamijeni sposobnim upravljačkim kadrom, kao u slučaju Pevec, i nastavi poslovanje bez odpuštanja zaposlenika, počinje kuknjava i briga za 40 000 zaposlenika, briga za dobavljače kojima nije plaćeno tko zna koliko, briga za banke koje su davale kredite na "lijepe oči" i lažna financijska izvješća, i briga za tim da se slučajno ne povrijedi Ustav RH, glede "nedodirljivosti" privatnog vlasništva !

Lex Todorić NIJE pravi odgovor države na krizu u Agrokoru, kao što ni Lex Perković nije bio pravi odgovor države na tobožnju zaštitu svoje suvjerenosti. U slučaju Lex Perkovića se želejelo braniti udbaškog nasilnika, koji možda previše zna, pa može nauditi nekome tko je danas "veliki domoljub", a u slučaju Lex Todorić se želi braniti nesposoban, neuspješan i krajnje pohlepan nadripoduzetnik, koji je glavninu svoga novca, kako izvješćuju mediji, sklonio u Nizozemskoj. Uzimajući kredite kojem nije ni mislio otplaćivati, uzimajući robu od dobvaljača, koje nije ni mislio plaćati, banke varajući lažnim financijskim izvješćima, a dobavljače lažnim obećanjima, godinama je poslovao mimo svih normalnih poslovnih i zakonskih pravila, imajući "pokroviteljstvo" politike, pa nije ništa čudno da ministar Vlaho Orepić govori:"Ako je Agrokor falsificirao likvidnost, onda su uprava i Todorić klasični lopovi !". A prema izjavama ruskih bankara Todorić je to radio godinama. To što su bankari ispali glupi imprevareni, ne mijenja činjenicu da stoji ono što Orepić govori ! Lopov je lopov i onda ako vam mukrade nešto iz stana, jer ste ga ostavili s otvorenim vratima !

Čini se da je od strane Planekovića, M.Dalić i oportunista u Vladi nametnuta lažna dilema: Ako ne spašavamo Todorića, nastradaće zaposlenici !, i dodatna lažna tvrdnja: Ne može se dirati u privatnu imovinu Todorića ! To su dvije laži koje "ni pas maslom" ne bi mogao pojesti. Jer Todorić se svjesno zaduživao, izvlačio novac iz Agrokora na svoj privatni račun u Nizozemskoj ili već kojekuda, niti ne namjeravajući vratiti kredite, a dobavljače je doslovno potkradao ne plaćajući preuzetu robu. Dodamo li tome nerazjašnjen kriminal oko nestanka žita iz silosa, za koji se sumnjiči Todorić, te fabriciranje lažnih financijskih izvješća, nezakonito plaćanje zaposlenika bonovima Konzuma, lažnu uknjižbu vlastitog dvorca kao hotel, te netransparentno korištenej državnih poticaja za poljoprivredu, vjejrojatno na štetu malih poljoprivrednika i državnog proračuna, te još puno nezakonitosti koje će se tek kasnije otkriti, kao što su korumpiranje državnih dužnosnika, inspekcija i kontrolnih organa, dobija se slika, kako Vlaho Orepić govori - Klasičnog lopova !

Zaključak bi trebao biti: Valja pomoći da Agrokor nastavi poslovati, i da zaposlenici ne ostanu bez posla, ali se to NE SMIJE raditi nikakovim zakonom koji bi Todoriću oprostio dugove, i dovelo da prođe bez ikakve konsekvencije, kaom da je radio najpoštenije, te još zaradio na ovom organiziranom lopovluku, u organizaciji Todorića i svih onih koji su mu u tome pomagali ! I zamislite koja je bilas paradigma po kojoj su poslovali u Agrokoru, kada danas ne bez razloga postavši ministar financvije Zdravko Marić kaže: "Nisam izrađivao financijska izvješća u SAgrokoru '!". To je neviđeni bezobrazluk, usporediv jedino sa tim kada bi naručitelj plaćenog ubojstva rekao: "Ja nisam nikoga ubio1". Što je i točno, ali je on naredio i plaćao ubojicu, kao što je i nevjerojatno da je Zdravko Marić u Agrokoru bio financijski direktor, a da nije znao kakva se financijska izvješća rade ?! 

Ako u Saboru svi, sem HDZ-ovih "zombi glasač", dopuste da Lex Todorić bude spašavanje Todorića od toga što je svjesno učinio vlastitoj tvrtci, dobavljačima, bankama i državi, onda...neka Bog čuva Hrvatsku !

5

Laci

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 758 753 258 4,036
PRIMIO <- 1,016 240 72 2,589

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 176.1
Prijedlozi 23 6.00
Analize 468 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (1)


Respektira (1): Vlaho


Komentari (5)


Je li nekome zapelo za oko da se u Saboru gotovo nitko nije usudio izustiti ime Todorić, a akmoli da netko zapita što ako ovosa Lex todorić uspije ? Hoće li Todorić i dalje biti vlasnik Agrokora kao dosad, a sređivanje situacije su "platili" Laci 0 0 0


dobavljači OPG-ovi i hrvatski porezni obveznici ? Nitko se to nbije usudio pitati, a Plenković je demagoški pričao o zaštiti oštećenih Todorićevim "divljanjem", ali o stotinama miliona izdatih mjenica bez pokkrića je šutio. I on se boji Todorića ! Laci 0 0 0


Oni kojima se nije gadilo da pokušaju prići Kulmerovom dvorcu, govore da je utvrđen kao boravište šefa kolumbijskog kartela. Dečki su se borili za neovisnu Hrvatrsku, a dobili smo Hrvatsku ovisnu od Todorića ! Ogavno degutantno ! Laci 0 0 0


Mislio sam da u 2017. nema više onih koji vjeruju u priču o Franjinih 200 obitelji osim onih koji ciljano plasiraju tu dezinformaciju. Alas, krivo sam mislio :( Grugru 0 0 0


Nije priča već žalosna stvarnost, ali se ne radi o 200 već o samo desetak obitelji. Kako inače objašnjavaš put od cvjećarskog štanda do gazde Hrvatske, od koga se sve Vlade boje ? Da se ne boje već bi bio u nzatvoru. Naivac si Grugru, ili... Laci 0 0 0