Analiza

Akcija "Kupujmo hrvatsko" je štetna za hrvatsko gospodarstvo

28.08.2016. 12:58, Slobodna tema + anketa: Ocijenite stranke i političare...

Potaknut raspravama na temu neoliberalizma izrekao sam tezu iz naslova kao tek preduvjet za izlazak na "pravi" put. Na neki način u ovoj konkretnoj akciji "kupujmo hrvatsko" sublimiram čitav niz drugih po učinku vrlo sličnih akcija, mjera, ideja, vjerovanja,..., ali ipak sve njih bi se moglo obuhvatiti jednim imenom kupujmo hrvatsko.

Objašnjenje zašto je "kupujmo hrvatsko" štetna uopće ne zahtijeva puno teksta ili analiza u nastavcima. Toliko je trivijalno da jedino može biti odbojno onima koji su skloni minucioznim analizama (zašto je to tako vidjeti pod Watzlawick/Koliko je stvarno stvarno i pokus A.Bavelasa http://perceptionmanagers.org/2008/08/bavelas-experiment.html).

Hrvatsko gospodarstvo pati od nekonkurentnosti i sl., u takvim uvjetima zagovarati "kupujmo hrvatsko" znači aktivno pomagati i raditi na još većoj nekonkurentnosti. Svaki put kad nešto kupimo vođeni akcijom kupujmo hrvatsko zapravo dajemo novčić u košaru koja potiče hrvatsku nekonkurentnost. Time mi ne pomažemo očuvanju radnih mjesta, već pomažemo očuvanju manje ili već ogrezlo nekonkurentih radnih mjesta. Čak ako neko radno mjesto ima dobre izglede da bude konkurento ovakvom akcijom ubrzo ono postaje manje konkurentno. A o tome kakve sve druge ideje mogu postojati u društvu u kojemu ovakve ideje "kupujmo hrvatsko" žive samo treba pogledati Lovrinovićevu prezentaciju.

Ukratko:

1) Svaki proizvod, usluga, radno mjesto ili sl. ako je konkurentno ne treba reklamu ovoga tipa (kupujmo hrvatsko je i kao reklama loša) jer je (po nekoj karakteristici na koncu konkurentnosti) ionako bolje nego drugo. Dakle, kupujmo hrvatsko je nepotrebno - dobro je dobro i to kupujemo zbog toga.

2) Ako je proizvod dobar (konkurentan) ili na granici konkurentnosti akcija "kupujmo hrvatsko" može ga s te granice prebaciti u područje nekonkurentnog upravo onoliko koliko je akcija "kupujmo hrvatsko" uspješna. Stvari se u zbilji upravo tako odvijaju. Dakle, "kupujmo hrvatsko" ne samo da je nepotreban (dobrima takva reklama ne treba), nego je i štetan (jer dobre ili one koji imaju šanse da budu dobri čini lošima).

Ovo je uža definicija štetnosti "kupujmo hrvatsko" koja se tiče gospodarstva. Šira šteta od ove akcije "kupujmo hrvatsko" je ta što onemogućava drugačiji pogled na svijet, a taj je da moramo težiti stvarno boljem, a ne podržavati loše (tješeći se da je naše).

Podrškom domaćeg lošeg zapravo održavamo da se ljudi bave nečim u čemu nisu konkurentni, spriječavajući ih da poduzmu nešto u čemu bi možda bili konkurentni. Dajemo im materijalni temelj za lažnu sliku o njima samima, umjesto da ih na pravovremeni i prikladan način finom metodom, narugajmo se "nevidljivom rukom", potjeramo da se bave nečim konkurentnijim.
Kada bi još postojala svijest da je danas toliko neviđeno novih područja koja naprosto vape za fokusiranim ljudima i gdje ako se samo malo više potrudiš odmah dođeš u područje da si konkurentan (npr machine learning - dobrog srednjoškolca možeš s dva tri dobra tečaja na Courseri naučiti manje više sve o machine learningu, bilo da je to prepoznavanje linija i kružnica iz slika/npr Houghovom transformacijom ili bilo što drugo iz iz neuronskih mreža,..).

Kao što sam rekao "kupujmo hrvatsko" samo je jedna od loših akcija/ideja koje vladaju Hrvatskom, ima toga još nebrojeno. Od "minimalne plaće", rješavanja natalitetnih pitanja novčanim davanjima za npr 4. dijete, ... O svakom bi se dalo napisati sličan članak, sve redom je potpuno promašeno i vrlo štetno, ponavljam vrlo štetno, a to gledamo i ništa ne poduzimamo, paće mislimo da treba još jače u istom smjeru. To je zapravo problem.

Ocjene (5)


Respektira (3): BorisTraljic, viewer, 5none5


Slaže se (1): supersuper


Ne slaže se (1): Laci


Komentari (18)


repoper je u pravu, neka se drugi muče , rade i razvijaju, mi ćemo samo kupovati njihove proizvode, ima para u Hrvata... :D :D Jung-fu 0 0 0


@RepopeR, super analiza, naravno provokativna ali u "sridu". Vec mi je pun kofer fraza o kupujmo hrvatsko/domace. Prosle god. 90% psenice se moglo upotrijebiti za stocnu hranu. Dosta mi je lazne fame, da su nasi proizvodi top, a strani lose kvalitete viewer 0 0 0


Naravno da cu kupiti hr. proizvod i ako je 10% skuplji ili losiji od konkurencije, ali to je limit moje naklonosti. U mojoj analizi o minimalnoj placi, je upravo nedostatak ambicija i inovativnosti managementa, najveci handicap naseg poduzetnistva. viewer 0 0 0


No, najzad da si viewer rekao pravu stvar, da je management loš, a ne narod, kako se uobičajeno govori upravo od strane lošeg menadžementa. 90 % naše pšenice ne valja ? Da nisi malo pretjerao ? Pa to je ista GMO pšenica kao kod "vas" ! Laci 0 0 0


Ako u EU ne postoji "Kupujmo Slovensko", "Kupujmo Poljsko" itd. (ne mora ni postojati "akcija" ako je to u svijesti naroda) onda si u pravu. Nažalost, u realnom svijetu nisi... BorisTraljic 0 0 0