Analiza

Agrokor kao sredstvo ruskog pritiska na hrvatsku politiku

15.02.2017. 21:36, Treba li država spašavati Agrokor?

Predsjednica Kolinda je povodom druge obljetnice svog predsjedničkog mandata na konferenciji za medije rezimirala svoj dosadašnji rad. Oni koji je ne podržavaju, naći će svoje razloge za kritike, oni drugi za pohvale. Mogli bismo dalje nastaviti s pričom o predsjedničkim ovlastima, o načinu izbora, ali to je tema za sebe. Koja se sporadično javlja kao bitna. Iako svaki premijer tu bitnost otklanja, nastojeći sačuvati svoje kancelarske ovlasti. Kolinda je na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje o odnosima s Rusijom rekla, između ostalog i ovo: Mi u Hrvatskoj katkada dajemo previše pažnje veleposlanicima. Oni ne bi trebali  postavljati ultimatume referirajući se na nedavni istup ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Anvara Azimova.

A što je to Azimov rekao, čemu smo dali previše pažnje? Rekao je slijedeće: Neće više biti novih ruskih kredita Agrokoru, a polazimo od toga da će oni sadašnje kredite vratiti. Vidimo da veleposlanik Azimov ne nastupa samo kao tumač interesa svoje zemlje, već i kao glasnogovornik Upravnog odbora Sberbanke i VTB banke. Prva je u 51% vlasništvu Središnje Banke Rusije i dala je Agrokoru kredit od milijardu eura, a druga je pod 60% nadzorom ruske države i Agrokoru je dala kredit od 300 milijuna eura.

Čini se da je Kolinda shvatila Azimovljevu izjavu kao ultimatum. Budući da svaki ultimatum u sebi sadrži Ako ne učinite ovo, mi ćemo učiniti ovo, jasno nam je kako Rusi više neće financirati Agrokor, ali ne znamo zašto, što je u ruskom ultimatumu druga strana jednadžbe? Očito to nije Agrokor i njegovo poslovanje.

Agrokorova ukupna zaduženost je 3,4 milijarde eura, ukupni godišnji promet oko 6,5 milijarda eura, zapošljava u Hrvatskoj oko 40 000 ljudi, ukupno  oko 60 000. Kad se Agrokor nakašlje, cijela država se trese. Sasvim sigurno – zatreba li Agrokor državnu pomoć, on će je i dobiti. To se da zaključiti iz izjava svih relevantnih stručnjaka, a i ministara. I ministar financija Marić je izrazio vjeru u to kako će Agrokor sam iznaći rješenja za svoje probleme najavom da bi se u suprotnom izuzeo od možebitnog ministarskog odlučivanja o Agrokoru. Što potvrđuje dvije stvari – da Agrokor doista ima problema i da će država ustreba li stati iza Agrokora.

Prisjetimo li se Plenkovićevog gostovanja u Ukrajini i njegovog govora o iskustvima mirne reintegracije teritorija u Hrvatskoj nakon rata, (na što su Rusi, opet preko Azimova žestoko reagirali priopćenjem, ali i otkazivanjem hrvatsko-ruskog gospodarskog foruma. “Mislimo da savjeti stranih ‘konzultanata’ mogu stvoriti kod kijevskih vlasti iluziju da mogu uporabiti nasilne scenarije za Donjeck, a tako nešto neće pomoći rješavanju tamošnje situacije” – dio je priopćenja), možemo vidjeti poveznicu u nastupima ruskog veleposlanika. I dakako, možemo žaliti zbog pretjeranog europejstva našeg premijera, koji nije mogao odoljeti zovu vlastite popularnosti u Ukrajini, demonstrirajući bahatost bez pokrića prema svjetskoj sili. Usprkos svim dosadašnjim sankcijama EU prema Rusiji (a koje su pomogle Rusima, naštetile državama EU), Njemačka je nastavila graditi plinovod Sjeverni tok, vodeći računa o svojim energetskim interesima. Dociranja i prijetnje Rusima su ostavili drugima, a Plenković je naivno uletio.

Možda je ovaj ruski udar na Agrokor tek dio priče o pravoj reakciji Moskve na Plenkovićevo gostovanje u Ukrajini jer ako i postoje elementi osvetoljubivosti, nema elemenata ultimatuma. A znamo kako Kolinda nije nevješta s riječima. Očito te elemente treba tražiti drugdje. U svom istupu veleposlanik Azimov  je naveo Prvo plinarsko društvo (tvrtka iz Vukovara u privatnom vlasništvu Pavla Vujnovca) kao tvrtku koja od Rusije kupuje 600 tisuća kubika plina, a Rusi su zainteresirani da se taj promet i poveća.

E sad već imamo i naznačeno što je to ruski interes – povećanje izvoza plina u Hrvatsku. S druge strane se nalazi nešto što se naziva EU Paket mjera o energetskoj uniji koji je predstavljen prije godinu dana. Prema tom paketu LNG terminal za ukapljeni plin na Krku je na vrhu prioriteta EU. A taj terminal se tek treba izgraditi kako bi EU mogla uvoziti američki plin.  Prema izjavi ministra Dobrovića, terminal će se izgraditi do kraja 2019. Zasad ne znamo tko će iskeširati pola milijarde eura za njegovu gradnju.

Dakle, izgradi li se LNG terminal na Krku, ništa od Azimovljevih nadanja o povećanju izvoza plina u Hrvatsku pa nije teško zaključiti kako cijeli ultimatum glasi.

Slično kao i Ukrajini, kad je Plenković demonstrirao principijelnost koja se samo nama obija o glavu, je i ovo s LNG terminalom. Jedna smo od EU zemalja kojoj najmanje treba LNG terminal jer smo od svih europskih zemalja najmanje ovisni o uvoznom plinu. Terminal treba SAD-u i EU. Pa ćemo u dogledno vrijeme kupovati skuplji američki plin, dok će Nijemci plinovodom iz Rusije kupovati jeftiniji ruski plin. I zaobići Ukrajinu i sve probleme koje bilo čiji angažman u ukrajinskim pitanjima nosi sa sobom.

Zamalo da poželimo da Rusi uspiju u svom ultimatumu, možda bi to bila domoljubna reakcija.

Ocjene (9)


Respektira (7): 5none5, plotto, Jung-fu, viewer, siouxica, RepopeR, Alumnus


Slaže se (1): Laci


Ne slaže se (1): RepopeR


Komentari (49)


vim ovim etiketama,one samo sluđuju ljude i unose vrlo negativne emocije,karakterizacije(naime si mi imamo razne nijanse kako doživljavamo jedni druge pa tako i spomenute etikete),pa može nastati zbrka sa svim tim,a zbog olakog upućivanja raznih etik RepopeR 0 0 0


eta potpuna nemogućnost komunikacije.Ideologija nije problematična kad je vanjska(npr kad ju netko nameće).Pravi problem s ideologijom leži u čovjeku koji zbog ideologije uopće više ne prima informacije,a to akutnom obliku može biti opasno po život. RepopeR 0 0 0


Analiza VeNLO. a je vrlo dobra i zanimljiva. Možemo se složiti i ne složiti s njegovom tezo da je slučaj s Agrokorom ruski pritisak na RH i da je LMG terminal samo u intereesu Amerike. Ja osobno mogu samo pogađati što je točno. Agrokor je u ... Boljunac 0 0 0


problemima. To je očito iz vijesti da prodaje ovo, pa ono itd. Kupio Mercator , a prodao Jamnicu (?) i koješta drugo. Nisam naučen analizirati stanje nekog trgovačkog društva, ali mi je prilično jasno kako se to radi. Ovdje toga nema ni za lijek. Boljunac 0 0 0


Nisam baš uvjeren da je za LNG terminal zainteresirana jedino SAD. Držim da bi terminal bio od koristi i za EU, pa i za druge dobaljače plina , a ne samo Amerikance. To ne može ne biti u interesu Hrvatske. Možda je to pogrešno, ali tako mislm Boljunac 1 0 0